B33 army shop: kako pridobiti vodo iz podtalnice - part 7

B33 army shop: kako pridobiti vodo iz podtalnice - part 7
Objavljeno v: Vojaška oprema
Več od tega avtorja

B33 army shop: kako pridobiti vodo iz podtalnice - part 7

B33 army shop vam predstavi članek o preživetju v naravi na tematiko voda v gozdu - pridobivanje vode iz podtalnice.

Kopanje jame v zemlji je lahko učinkovit način dostopa do vode. Največja verjetnost, da bomo na ta način prišli do vode je v nižje ležečih predelih blizu suhe rečne struge in ali zaplate zelene vegetacije.

Jamo kopljite do globine 30 do 60 cm. V kolikor imate srečo, bi na tej globini zemlja že morala biti vlažna in blatna. Enostavno počakajte nekaj časa, da se začne jama polniti s podzemno vodo. To je tako rekoč neomejen dostop do vode, vse dokler ne nastopi suša.

Pridobivanje vode iz podtalnice by B33 army shop at www.opremljen.si

 

Na obalah slane vode je potrebno vedeti, da mora biti dno jame višje od gladine morja (gladina v času najvišje plime). Slana voda je težja od sladke vode. Tako obstaja možnost, da pridete do par centimeterskega sloja sladke vode tudi na obali morja. Vsekako pa kopljite najmanj par sto metrov v notranjosti od obale morja. Dlje od obale morja boste kopali, manj slana bo podtalna voda. Izogibajte se pitju vode, katera ima slan okus. Razen če imate možnost distilacije, katera izloči sol.

Pitje slane vode skokovito poviša dehidracijo in vodi v smrt.

V vodi se nahajajo številni mikroorganizmi, ki v večjih količinah lahko povzročijo okužbo ali celo izbruh bolezni. Zato je potrebno vodo pred uporabo prekuhati. Za učinkovito razkuževanje mora voda kipeti (živahno brbotati) vsaj 10 minut, še rajši dlje. To pomeni da je temperatura vode narasla nad 80° C, odvisno od zračnega pritiska. Takšna voda še ne bo brez vseh mikroorganizmov, vendar pa bo delež živih nevarnih mikroorganizmov v njej tako zmanjšanj, da bo naš organizem relativno lahko opravil s preostanki. 

 

Najpreprostejši način za prekuhavanje vode

 

Vodo lahko zavremo in prekuhamo kar v aluminijasti posodi, katera je priložena čutarici (nakup lahko opravite v B33 army shop na www.opremljen.si ) ali na spodnji povezavi: 

B33 army shop MIL-TEC Vojaška US čutara kapacitete 1 liter, s termo zaščito olivne barve ter aluminijastim lončkom za kuhanje

B33 army shop čutara za vodo z aluminijasto posodo za prekuhavanje

8 let nazaj