B33 army shop: Voda v gozdu part 6

B33 army shop: Voda v gozdu part 6
Objavljeno v: Vojaška oprema
Več od tega avtorja

B33 army shop: Voda v gozdu part 6

B33 army shop vam predstavi članek o preživetju v naravi na tematiko voda v gozdu - Kako nam lahko vegetacija pomaga pri iskanju in pridobivanju vode v naravi.

Pri iskanju vode v naravi je vedno dobra ideja iskanje zelene vegetacije. Kar je lahko precejšen izziv v suhih področjih. V kolikor opazite koncentrirano področje zelenja je to znak da je na tem področju prisotna voda. Čeprav ne najdete očitnega izvora, je to vseeno dobra lokacija za kopanje v zemljo z upanjem da pridete do vodnega nivoja.

Zeleno rastlinje, katero se nahaja na skalnem zidu pomeni, da je tu najverjetneje prisotna pronicujoča voda, katera curlja ali kaplja po skali. To je dober vir pitne voda in najverjetneje ga niti ni potrebno sterilizirati, ker se je voda filtrirala skozi sloje skale. 

Običajen in zelo zanesljiv način pridobivanja vode s pomočjo vegetacije je prozorna plastična vrečka s katero pokrijemo zeleno listje. Izhlapevanje preko dneva bo tvorilo kondenz na vrečki in na ta način pridobimo vodo. Čeprav je to zelo počasen način pridobivanja vode je po drugi strani zelo zanesljiv. Seveda vse dokler imate nepropustno vrečko. Pozorni bodite, da imate zadosti velik žep vrečke na najnižji točki tako poveznjene vrečke preko zelenja, saj si ne želite da voda izteče mimo. Pomagate si lahko tudi tako, da v ta najnižji rob vrečke vstavite manjši kamen kot utež.

Ta način s pomočjo izhlapevanja deluje, sicer omejeno, tudi če listje natrgate in ga daste v vrečko.

 

Vedeti morate, da je voda katera ni pitna neuporabna. Onesnažena voda z bakterijami in paraziti ali ostalimi mikrobi in kemijskimi onesnaženji vas lahko zastrupi ali celo ubije. Kritičnega pomena je, da znate pretvoriti vodo v pitno s pomočjo filtracije, sterilizacije ali distilacije kontaminirane vode. Vodo lahko zbiramo kar v aluminijasti posodi, katera je priložena čutarici. Aluminijasto posodo uporabimo za prekuhavanje, tekočino pa shranimo v čutari (nakup lahko opravite v B33 army shop na www.opremljen.si ) ali na spodnji povezavi:

B33 army shop MIL-TEC Vojaška US čutara kapacitete 1 liter, s termo zaščito olivne barve ter aluminijastim lončkom za kuhanje

B33 army shop čutara za vodo z aluminijasto posodo za prekuhavanje

8 let nazaj